Термодинаміка енергетичної ефективності теплотехнологічних систем - Самійленко, Сергій Миколайович; Масліков, Михайло Олександрович; Іващенко, Наталія Вікторівна (My University, 2024)
Одним із основних критеріїв ефективності сучасних підприємств є їх енергоефективність. Проте традиційне визначення енергоефективності, як відношення витрати енергії до готового продукту у багатьох випадках не дає об'єктивної відповіді на два фундаментальних запитання: що є причиною неефективності і що є потенціалом енергоефективності системи. Метою цього дослідження є розробка науково обґрунтованих принципів енергетичного аналізу ефективності теплотехнологічних систем.

One of the main efficiency criteria of modern enterprises is their energy efficiency. However, the traditional definition of energy efficiency, as the ratio of energy costs to the produced product, in many cases does not provide an objective answer to two fundamental questions: what is the cause of inefficiency and what is the energy efficiency potential of the system. The purpose of this study is to develop scientifically based principles of energy efficiency analysis of thermal-technological systems.
Keywords: термодинамічний аналіз; ексергія; енергоефективність; кафедра теплоенергетики та холодильної техніки; thermodynamic analysis; exergy; energy efficiency