Стеценко, Наталія ОлександрівнаСімахіна, Галина ОлександрівнаГойко, Ірина ЮріївнаБашта (Шеремет), Алла Олексіївна2024-03-182024-03-182023Функціональне харчування для підтримання здоров’я населення України в умовах війни / Н. О. Стеценко, Г. О. Сімахіна, І. Ю. Гойко, А. О. Башта // Європейські виміри сталого розвитку : матеріали V Міжнародної науково-практичної конференції, 1-2 червня 2023 р., м. Київ. –Київ : НУХТ, 2023. – С. 75https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/42202Населення України під час війни перебуває у стані стресу через невизначеність майбутнього, ризики втрати життя та майна, через страх перед обстрілами, переживання за життя рідних, які знаходяться у лавах сил оборони або опинилися на тимчасово непідконтрольних Україні територіях. Спостерігається зниження якості харчування, питної води, погіршення стану навколишнього середовища. На сьогодні відомо, що поліпшити стан здоров’я людини, яка знаходиться під впливом комплексу несприятливих чинників, можна шляхом використання спеціального харчування з повним набором необхідних есенціальних нутрієнтів, здатних забезпечити фізичну та психологічну витривалість, протидіяти впливові негативних екзо- та ендогенних факторів, запобігти виникненню і розвиткові соматичних, нервових та інших видів захворювань. Такі ефекти забезпечують оздоровчі та функціональні харчові продукти. При їх створенні доцільно зосередитися на збагаченні харчовими речовинами, що поліпшують роботу ключових ланок захисних систем організму: системи антиоксидантного захисту, ферментної системи детоксикації, стан мембранного апарату клітин.During the war, the population of Ukraine is in a state of stress due to the uncertainty of the future, risks of loss of life and property, fear of shelling, concern for the lives of relatives who are in the ranks of the defense forces or found themselves in territories temporarily not controlled by Ukraine. There is a decrease in the quality of food, drinking water, and the deterioration of the environment. Today it is known that improving the health of a person who is under the influence of a complex of adverse factors is possible by using special nutrition with a full set of necessary essential nutrients capable of ensuring physical and psychological endurance, counteracting the influence of negative exo- and endogenous factors, preventing the occurrence and developmental somatic, nervous and other types of diseases. Health and functional food products provide such effects. When creating them, it is advisable to focus on enrichment with food substances that improve the work of key links of the body's protective systems: the antioxidant protection system, the enzyme detoxification system, and the state of the membrane apparatus of cells.ukфункціональне харчуванняфункціональний харчовий продуктнутрієнтстресздоров’явітаміниfunctional nutritionfunctional food productnutrientstresshealthvitaminsкафедра технології оздоровчих продуктівФункціональне харчування для підтримання здоров’я населення України в умовах війниThesishttps://orcid.org/0000-0001-6710-024Xhttps://orcid.org/0000-0002-7836-3114https://orcid.org/0000-0003-0310-3788