Удосконалення технології очищення густих напівпродуктів цукрового виробництва - Молодницька, Олена Миколаївна (My University, 2013)
Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.18.05 – Технологія цукристих речовин та продуктів бродіння. – Національний університет харчових технологій, Київ, 2013. Проведені дослідження по підвищенню очищення густих напівпродуктів, в результаті яких обрані нетоксичні реагенти: ПГМГХ, активне вугілля марки СКН-3 та целюлоза марок Diacel-150 та Армоцель. Розроблено новий спосіб очищення сиропу з використання ПГМГX і активного вугілля або ПГМГХ і целюлози, який дозволяє одержати високий ефект очищення сиропу, збільшити ефект знебарвлення і зменшити кала-мутність. Встановлено значне покращення технологічних показників очище-ного сиропу за умов застосування зазначених реагентів: за витрат ПГМГХ 7,5∙10-3% до маси сиропу в сукупності з додаванням активного вугілля марки СКН-3 у кількості 2,5% або целюлози у кількості 1,5% до маси СР сиропу. Використання удосконаленої технології очищення сиропу після ІІІ корпусу випарної станції надає можливість отримати сироп з високими якісними показниками: збільшити ефект знебарвлення на 46%, зменшити каламутність на 62...93% і збільшити чистоту на 0,9...1,8%, що сприятиме збільшенню виходу білого цукру на 0,37% . Розроблено комплексний реагент для освітлення цукровмісних розчинів при поляриметричному визначенні вмісту сахарози у густих напівпродуктах цукрового виробництва. Встановлено, що комплексний реагент не розкладає сахарозу при поляриметричних визначеннях. Удосконалена методика визна¬чення масової частки сахарози із застосуванням комплексного реагенту відзначаються зручністю використання в ході проведення лабораторних аналізів та нескладністю приготування комплексного реагенту. Thesis for Candidate of Technical Sciences Degree, Speciality 05.18.05 – Technology of Sugary Substances and Fermentation Products – National University of Food Technologies, Kyiv, 2013. The work is devoted the increase of efficiency of cleaning of thick produkts in the sugar production by the use of modern untoxic reagents, such as PGMGH active coal of brand of SKN-3 and cellulose of brands of Diacel-150 and Armocel. The new method of cleaning of syrup is developed from the use of PGMGH and active coal or PGMGH and cellulose, what allows to get the high effect of cleaning of syrup and increase the effect of discolouring and effect of decline of turbidity. Use of the improved technology of cleaning of syrup after third frame of the evaporation station gives possibility of receipt of syrup with high-quality indexes, increase of effect of discolouring on 46%, to the effect decline of turbidity on 62...93%, increase of cleanness on 0,9...1,8%, that can prognostication in the increase of output of white sugar on 0,37% . A complex reagent is developed for provide high quality of clarification of solutions and accordingly the developed methods of determination mass part of saccharose of thick produkts in the sugar production. It is set that using of untoxic complex reagent for determination of mass part of saccharose in thick produkts will allow to get compact not hydrophilic sediment of filtrate with good filtration properties. It is tested as a result of researches, that a complex reagent does not decompose a saccharose at determinations in analysable solutions.
Keywords: знебарвлення; очищення сиропу; активне вугілля; поліелектроліт; целюлоза; адсорбент; кафедра технології цукру і підготовки води; discolouring; active coal; solutions; cleaning of syrup; cellulose; adsorbent