Дослідження фазового переходу вода - лід при заморожуванні ягід ожини - Камінська (Халапсіна), Світлана Владиславівна; Сімахіна, Галина Олександрівна (My University, 2019)
Зв’язана вода захищає клітини рослин від руйнівних впливів переохолодження. При заморожуванні досліджуваних зразків кристалізація вільної води в них починається при значному переохолодженні. Connected water protects plant cells from the destructive effects of overcooling. When freezing the samples under study, crystallization of free water in them begins with significant overcooling.
Keywords: ожина; лід; вода; захист; руйнування; заморожування; blackberries; ice; water; protection; destruction; freezing; кафедра технології оздоровчих продуктів