Вплив позаклітинних метаболітів Rhodococcus erythropolis IMВ Aс-5017, Aсinetobacter calcoaceticus IMВ B-7241 та Nocardia vaccinii IMВ B-7405 на фітопатогенні бактерії Pseudomonas syringae pv. coronafaciens ІМВ В-1154 - Панасюк, Катерина Вікторівна; Пирог, Тетяна Павлівна (My University, 2015)
У статті досліджено вплив поверхнево-активних речовин (ПАР) Rhodococcus erythropolis ІМВ Ac-5017, Acinetobacter calcoaceticus ІМВ В-7241 і Nocardia vaccinii ІМВ В-7405 на Pseudomonas syringae pv. coronafaciens УКМ В-1154 − збудника бактеріозів сільськогосподарських рослин. Показано, що після обробки упродовж 1 год препаратами ПАР (0,15−0,4 мг/мл) штамів ІМВ В-7241 і ІМВ Ac-5017 виживання клітин (106−107 КУО/мл) фітопатогенних бактерій становило 40 %, у той час як за наявності препаратів ПАР N. vaccinii ІМВ В-7405 (0,4 мг/мл) − 22 %. Встановлено, що мінімальна інгібуюча концентрація ПАР R. erythropolis ІМВ Ac-5017, A. calcoaceticus ІМВ В-7241 і N. vaccinii ІМВ В-7405 щодо Pseudomonas syringae pv. coronafaciens УКМ В-1154 МІК становила 0,056, 0,024 та 0,075 (мг/мл) відповідно. Отримані результати показують перспективність використання мікробних ПАР для розробки екологічно безпечних препаратів для контролю кількості фітопатогенних бактерій.
Keywords: кафедра біотехнології і мікробіології; антимікробна дія; поверхнево-активні речовини; фітопатогенні бактерії; бактеріоз; antimicrobial action; surfactants; phytopathogenic bacteria