Технологія циклічної ректифікації в колонних масообмінних апаратах з барботажно-провальними тарілками - Булій, Юрій Володимирович; Куц, Анатолій Михайлович (My University, 2019)
Запропонована технологія циклічної ректифікації, яка передбачає здійснення контрольованих циклів затримки рідини на полотнах провальних тарілок та її періодичний перелив через всі отвори з верхніх тарілок на нижні завдяки миттєвій зміні швидкості пари. В період масообміну рухомий клапан закриває переливний отвір, тарілка є непровальною або барботажною. В момент відкривання переливного отвору швидкість пари в барботажних отворах стає нижчою за критичну, за якої рідина утримується на полотні, і відбувається її «провал» на нижче розташовану тарілку. В цей період циклу тарілка стає провальною. Зміна швидкості пари в отворах контактних пристроїв відбувається завдяки зміні вільного перерізу тарілок в заданому діапазоні значень. Cyclic rectification technology is proposed, which provides for controlled cycles of fluid retention on canvas failure plates and its periodic overflow through all openings from the upper plates to the lower due to the instantaneous change of steam velocity. In the period of mass transfer, the movable valve closes the overflow opening, the dish is not broken or bubbling. At the moment of opening of the overflow opening, the velocity of the vapor in the bubbling openings becomes lower than the critical one, during which the liquid is retained on the canvas, and its "failure" occurs on the lower plate. During this period of the cycle the plate becomes a failure. Changing the speed of steam in the openings of the contact devices is due to the change in the free cross-section of the plates in a given range of values.
Keywords: контактні пристрої; ректифікація; масообмін; домішки; етиловий спирт; кафедра біотехнології продуктів бродіння і виноробства; contact devices; rectification; mass transfer; impurities; ethyl alcohol