Застосування дискретно-імпульсного введення енергії для очищення стічних вод теплоелектростанцій (ТЕС) - Ободович, Олександр Миколайович; Сидоренко, Віталій Володимирович; Булій, Юрій Володимирович (My University, 2023)
До стічних або скидних вод тепло і електростанцій, крім вод систем охолодження, відносяться: скидні води систем гідро-золоуловлювання, відпрацьовані розчини після хімічних промивань теплосилового обладнання або його консервації: регенераційні та шламові води від водопідготовчих (водоочисних) установок: нафтозабруднені соки, розчини а суспензії, що виникають при обмиванні зовнішніх поверхонь нагріву, головним чином повітропідігрівачів і водяних економайзерів котлів , що спалюють сірчистий мазут. Метою досліджень є класифікація стічни вод ТЕС, аналіз існуючих технологій та обладнання для їх очищення, визначення гранично допустимих концентрацій шкідливи речовин, що характерні для енергетики перед скиданням у водойоми. Презентація нового енергоефективного обладнання для очищення стоків. В ІТТФ НАНУ розроблено багатоцільову аераційно-окислювальну установку роторного типу (АОТ), яка працює за методом дискретно-імпульсного введення енергії. Ця установка дозволяє пришвидшити тепломасообмін, хвімічні реакції у воді та водни системах на 25-30%. Вона дає можливість скоротити тривалість процесів очищення, у 2-3 рази зменшити енерговитрати та витрату реагентів на 20-25%. Установку АОТ застосовують для очищення стоків від заліза, марганцю, сірководню, діоксиду вуглецю, сульфатів, нітратів. За її допомогою можна підвищити рН води. Очищення стічни вод ТЕС є важливим та необхідним фактором. Вибір раціонального режиму очищення залежить від хімічного складу стоків, який в свою чергу залежить від типу ТЕС, встановленого обладнання, потужності ТЕС, початкового складу вихідної води, обраного способу водопідготовки та рівня експлуатації. Запропоновано нове енергоефективне обладнання, за допомогою якого можна очищати воду від цілого ряду шкідливи речовин до їх гранично допустимих концентрацій та нижче.
Keywords: стічні води; теплові електростанції; аератор; тепломасообмін; wastewater; thermal power plants; aerator; heat and mass transfer; кафедра біотехнології продуктів бродіння і виноробства