Стратегія одержання мікробних поверхнево-активних речовин зі стабільними заданими властивостями - Пирог, Тетяна Павлівна; Ключка (Никитюк), Лілія Вікторівна; Палійчук, Олеся Ігорівна; Луцай, Дар’я Андріївна (My University, 2019)
Мікробні поверхнево-активні речовини (ПАР) є вторинними метаболітами, які синтезуються у вигляді комплексу подібних сполук, склад і співвідношенняяких змінюється залежно від умов культивування продуцента, що в свою чергу спричиняє і зміну властивостей цільового продукту. Проте на теперішній час дослідження впливу умов культивування на властивості мікробних ПАР залишаються поза увагою дослідників. Літературні дані засвідчують, що досягти біосинтезу ПАР певного складу з наперед заданими властивостями можна тільки в результаті постферментаційної хімічної модифікації або одержанням відповідних генно-модифікованих штамів-продуцентів. На основі досліджень контрольованої регуляції властивостей поверхнево- активних речовин Rhodococcus erythropolis ІМВ Ас-5017, Acinetobacter calco- aceticus ІМВ В-7241, Nocardia vaccinii ІМВ В-7405 пропонується стратегія розробки технології біосинтезу мікробних ПАР зі стабільними заданими властивостями, яка складається з таких елементів: - виявлення у складі комплексу ПАР компонентів, відповідальних за певні властивості та пошук факторів, які забезпечують переважний синтез таких складових; - дослідження зміни властивостей ПАР в процесі культивування продуцента і визначенні фази росту, в якій відбувається синтез цільового продукту з необхідними властивостями; - дослідження взаємозв’язку між властивостями ПАР та їх захисними функціями і визначення умов культивування продуцента, необхідних для прояву захисних функцій; - спільне культивування продуцентів ПАР з конкурентними мікроорганізмами, у відповідь на наявність яких підвищується антимікробна та антиадгезивна активність синтезованого цільового продукту.
Keywords: поверхнево-активні речовини; Rhodococcus erythropolis IMB Ac-5017; Acinetobacter calcoaceticus ІМВ В-7241; Nocardia vaccinii IMB В-7405; регуляція антимікробної та антиадгезивної активності; кафедра біотехнології і мікробіології