Рухова активність студентів під час Covid-19 та війни в Україні: проблеми, перспективи, шляхи вирішення - Павлюк, Ірина Сергіївна (My University, 2025)
У статті розглянуто особливості рухової активності студентської молоді в умовах пандемії COVID-19 та воєнного стану в Україні. Проведено анкетування студентів університетів з метою виявлення змін у частоті, тривалості та мотивації до занять фізичними вправами протягом 2020–2025 рр. Встановлено, що понад половина опитаних (близько 73%) підтримують рухову активність на рівні 2–3 разів на тиждень, водночас близько 10% не займаються фізичними вправами взагалі. Виявлено зниження інтенсивності активності у період пандемії та під час війни, що зумовлено обмеженням доступу до спортивної інфраструктури, дистанційним навчанням і психологічним стресом. Запропоновано шляхи активізації фізичного виховання у сучасних умовах — впровадження онлайн-фітнесу, коротких тренувань, мобільних застосунків та університетських програм підтримки здоров’я.
Keywords: кафедра фізичного виховання; рухова активність; фізична культура; здоров'я молоді