Вплив навколишнього середовища на продуктивність цукрових буряків - Куянов, Володимир Вікторович; Глеваський, Володимир Іванович (My University, 2022)
Аналіз даних урожайності коренеплодів і вихід цукру на 100 т сировини з 1878 року по 2020 рік показує, що стійко прослідковується загальна тенденція зміни урожайності цукрових буряків в залежності від циклів сонячної активності. У високих циклах сонячної активності великий вплив на збільшення урожайності здійснює сама активність, а в низьких циклах збільшення урожайності контролюється геомагнітною бурею. Всі ці фактори зв’язані між собою, причому на урожайність і вихід цукру вплив може бути як позитивним так і негативним. The analysis of data on the yield of root crops and the yield of sugar per 100 tons of raw material from 1878 to 2020 shows that the general trend of changes in the yield of sugar beets depending on the cycles of solar activity is being steadily followed. In high cycles of solar activity, the activity itself exerts a large influence on the increase in productivity, and in low cycles, the increase in productivity is controlled by the geomagnetic storm. All these factors are interconnected, and the impact on productivity and sugar output can be both positive and negative.
Keywords: урожайність; коренеплоди; вихід цукру; цукристість; буряки цукрові; productivity; root crops; sugar yield; sugar content; sugar beets