Effects of mono- and disaccharides on fruit gel formation - Kambulova, Yuliia; Overchuk, Nataliya; Kokhan, Olena (My University, 2022)
Дана стаття присвячена вивченню відмінностей процесу гелеутворення фруктових гелів з сахарозою, глюкозою, фруктозою з метою застосування наукових даних в технологіях кондитерських виробів. Для досліджень використовували рецептурні суміші для фруктових гелів, які включали яблучне пюре, цукор і патоку, фруктові уварені маси і структуровані фруктові гелі. Реологічні властивості визначали на ротаційному віскозиметрі, гелеутворювальну здатність – органолептично, пружно-пластичні властивості – за допомогою структурометра, дослідження кількості вільної та зв’язаної вологи – на дериватографі. Згідно отриманих результатів гелі із сахарозою мають вищі значення ефективної в’язкості у порівнянні з гелями з ідентичною кількістю глюкози або фруктози. Міцність фруктових гелів на сахарозі вища за значеннями сили, що необхідна до прориву драглів, а загальна деформація менша. Зразки гелів із сахарозою мають меншу кількість вільної вологи.This article is devoted to the study of the differences in the gelation process of fruit gels with sucrose, glucose, fructose for the purpose of applying scientific data in confectionery technologies. Formulations for fruit gels, which included applesauce, sugar and molasses, fruit stews and structured fruit gels, were used in the research. Rheological properties were determined on a rotary viscometer; gel-forming ability by the method of sensory evaluation; resilient and plastic properties by using a structurometer ST-1; amounts of free and bound moisture were estimated on a Q-1500 derivatograph. According to the obtained results, gels with sucrose had higher values of effective viscosity compared to gels with identical amounts of glucose or fructose. The strength of fruit gels with sucrose was higher in terms of the force required to break the jelly, and the overall deformation was smaller. Additionally, gels with sucrose had a lower amount of free moisture
Keywords: fruit gels; gelation; pectin; sucrose; fructose; glucose; кафедра технології хлібопекарських і кондитерських виробів