Біогенний синтез наночасток за допомогою міцеліальних грибів - Лазюка, Юлія Володимирівна; Скроцька, Оксана Ігорівна (My University, 2020)
Міцеліальні гриби продукують велику кількість первинних та вторинних метаболітів (білки, полімери, ферменти), які приймають участь у біосинтезі наночасток різних елементів, зокрема металів. При цьому такі властивості наночасток як велика площа поверхні, стабільність, механічна міцність і низькі температури плавлення, роблять можливим їх використання у медицині. Наприклад, для цільової доставки ліків, лікування раку, інгібування біоплівок, лікування мікробних інфекцій та ін. Також, слід наголосити, що на противагу фізичним та хімічним методам синтезу наночасток, які, у свою чергу, є шкідливими для навколишнього середовища, а також є досить трудомісткими, технології отримання наночасток біологічним способом є економічнішими, екологічно безпечнішими та менш трудомісткими.
Keywords: наночастинки; мікроорганізми; гриби; біосинтез; nanoparticles; microorganisms; fungi; biosynthesis; кафедра біотехнології і мікробіології