Інноватика та інтелектуальна економіка (теоретико-методологічний аспект) - Бутнік-Сіверський, Олександр Борисович (My University, 2007)
В статті виділені ознаки, властиві економіці знань, обґрунтовано становлення науки інноватики та її складових, до яких віднесено інтелектуальну власність, як засіб реалізації економічних інтересів, та інтелектуальну економіку, як галузь знань, пов’язану з інтелектуальним капіталом. Наведена концепція дуалізму інноватики та її складових, виділено напрями розвитку інноватики й економіки інтелектуальної власності з позиції теорії та методології наукового пізнання. In the article the author identifies the features of knowledge economy, grounds the formation of innovation theory and its components, which include intellectual property as a means of economic interests’ realization and intellectual economy as a field of knowledge related to intellectual capital. The author adduces dualism concept of innovation theory and its components, identifies the evolution directions of innovation theory and intellectual property economics from the position of the theory and methodology of scientific knowledge
Keywords: економіка знань; інформаційна економіка; інтелектуальна економіка; інформаційно-комунікаційні технології; інтелектуальний потенціал; технологічний розрив; технологічний прорив; інтелектуальні власність; об’єкти права інтелектуальної власності; інтелектуальний капітал; технологічний спосіб виробництва; інтелектуальна діяльність; knowledge economy; information economy; intellectual economy; information and communication technologies; intellectual potential; technology gap; technological breakthrough; intellectual property; objects of intellectual property rights; intellectual capital; technological way of production; intellectual activity