Бублієнко, Наталія Олександрівна2021-12-072021-12-072021Бублієнко, Н. О. Метанова ферментація концентрованих стічних вод цукрозаводів / Н. О. Бублієнко // Харчова промисловість. – 2021. – № 29. – С. 94.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/36764Бурякоцукрові підприємства, виробляючи один із найважливіших продуктів харчування, сировину для різних промисловостей та предмет експорту – цукор, водночас є потужним джерелом забруднення довкілля. Це зумовлено утворенням значних за обсягами і різноманітних за складом відходів (жом, меляса),стічних вод та викидів. Небезпечними для навколишнього середовища є виробничі стічні води ІІІ категорії, які є найконцентрованішими на цукрозаводі, містять складні органічні та мінеральні забруднювальні компоненти. На більшості підприємств їх скидають на поля фільтрації – споруди природного біологічного очищення. Вони не забезпечують необхідного ступеню очищення, а також є загрозою для довкілля. Останнім часом передові цукрові підприємства почали активно впроваджувати сучасні біотехнології очищення таких стоків – біогазові установки і комплекси. Через сезонний характер роботи цукрозаводів виникає проблема із щорічним запуском роботи метантенків після багатомісячних перерв. Тому актуальним є вивчення питання зміни активності анаеробного мулу внаслідок тривалої відсутності джерел живлення.otherбурякоцукрові заводибіотрансформаціяперіодичний режимбіогазметаногенезстічні водиwastewaterbiotransformationperiodic regimemethanogenesisbiogasкафедра екології та екоменеджментуМетанова ферментація концентрованих стічних вод цукрозаводівArticle