Метанова ферментація концентрованих стічних вод цукрозаводів - Бублієнко, Наталія Олександрівна (My University, 2021)
Бурякоцукрові підприємства, виробляючи один із найважливіших продуктів харчування, сировину для різних промисловостей та предмет експорту – цукор, водночас є потужним джерелом забруднення довкілля. Це зумовлено утворенням значних за обсягами і різноманітних за складом відходів (жом, меляса),стічних вод та викидів. Небезпечними для навколишнього середовища є виробничі стічні води ІІІ категорії, які є найконцентрованішими на цукрозаводі, містять складні органічні та мінеральні забруднювальні компоненти. На більшості підприємств їх скидають на поля фільтрації – споруди природного біологічного очищення. Вони не забезпечують необхідного ступеню очищення, а також є загрозою для довкілля. Останнім часом передові цукрові підприємства почали активно впроваджувати сучасні біотехнології очищення таких стоків – біогазові установки і комплекси. Через сезонний характер роботи цукрозаводів виникає проблема із щорічним запуском роботи метантенків після багатомісячних перерв. Тому актуальним є вивчення питання зміни активності анаеробного мулу внаслідок тривалої відсутності джерел живлення.
Keywords: бурякоцукрові заводи; біотрансформація; періодичний режим; біогаз; метаногенез; стічні води; wastewater; biotransformation; periodic regime; methanogenesis; biogas; кафедра екології та екоменеджменту