Вплив розбавлення і рН на адсорбцію барвних речовин карбонатом кальцію - Скорик, Костянтин Дмитрович (My University, 2004)
Наведено результати досліджень в лабораторних умовах впливу розбавлення і рН на адсорбцию барвних речовин карбонатом кальцію. Знайдено кислотний барвник з незначним індикаторним ефектом у лужних розчинах. Розбавлення системи до 300 % зменшує адсорбцію приблизно на порядок. Встановлено, що при підвищенні рН від 7,5 до 11,7 питома адсорбція барвника карбонатом кальцію зростає у 1,5-1,6 рази. Results are presented of researches in lab conditions of dilution and pH influence on colored matters adsorption by calcium carbonate. Acid coloring agent was found with negligible indicated effect in alkaline solutions. Dilution of system up to 300 % diminishes adsorption nearly by one order. It was determined that pH increase 7.5 to 11.7 elevates specific adsorption of colored agent on carbonate calcium in 1.5-1.6 times.
Keywords: адсорбція; розбавлення; забарвлені речовини; карбонат кальцію; вплив рН; adsorption; dilution; colored matters; calcium carbonate; pH influence