Уніфікація пробопідготовка на основі колонкової хроматографії при визначенні стійких органічних забруднювачів в оліях та жирах - Левчук, Ірина Володимирівна; Кіщенко, Володимир Анатолійович; Осейко, Микола Іванович (My University, 2014)
У відповідності з міжнародними угодами близько 60 хімічних речовин (пріоритетні забруднювачі) увійшли до списків, які передбачають обмеження їх розповсюдження. З них 12 органічних сполук, потрапили під дію Стокгольмської конвенції про стійкі органічні забруднювачі (СОЗ) — це дев'ять хлорорганічних пестицидів (ХОП): алдрин, ендрин, діелдрин, мірекс, ДДТ, гексахлорбензол, гептахлор, токсафен, хлордан; промислові продукти: поліхлоровані біфеніли (ПХБ ) ; а також продукти ненавмисного виробництва: поліхлоровані дибензо-п-діоксин (ПХДД) і поліхлоровані дібензофурани (ПХДФ), названі зазвичай діоксинами. In accordance with international agreements of about 60 chemicals (priority pollutants) were included in the lists that limit their distribution. Of these 12 organic compounds were under the Stockholm Convention on Persistent Organic Pollutants (POPs) - a nine organochlorine pesticides (HOP): aldrin, endryn, dieldryn, mireks, DDT, hexachlorobenzene, heptachlor, toxaphene, chlordane; industrial products: polychlorinated biphenyls (PCBs); and unintentional food production: polychlorinated dibenzo-p-dioxins (PCDDs) and polychlorinated dibenzofurans (PCDFs), commonly called dioxins.
Keywords: Стокгольмська конвенція; забруднювачі; хімічні речовини; Stockholm Convention; pollutants; chemicals; кафедра технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів