Багацька, Катерина ВолодимирівнаКоваленко, Олена Сергіївна2015-02-242015-02-242014Багацька, К. В. Дослідження зв'язку балансової і ринкової капіталізації підприємств харчової промисловості / К. В. Багацька, О. С. Коваленко // Економічний аналіз : зб. наук. праць. - 2014. - Т. 15, № 2. - С. 27-33.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/19491Уточнено економічний зміст капіталізації підприємств та виділено її складові: балансову і ринкову. Уточнено сутність балансової і ринкової капіталізації. Обґрунтовано значимість мультиплікатора ринкової вартості в оцінці капіталізації підприємств. Проаналізовано динаміку мультиплікатора для кола підприємств харчової промисловості. Підкреслено значення даного мультиплікатора як фактора ціноутворення на ринку акцій, а також як індикатора оцінки ринкової вартості і критерію інвестиційної привабливості підприємств корпоративного типу. Доведено необхідність вивчення взаємозв’язку між балансовою і ринковою капіталізацією. Проведено кореляційний аналіз цього зв’язку, а також кореляційний аналіз впливу чистого доходу на ринкову капіталізацію підприємств. Встановлено наявність щільного прямого зв’язку для групи підприємств. Для окремих підприємств зафіксовано відсутність або оберненість зв’язку між балансовою і ринковою капіталізацією. На основі отриманих даних зроблено висновки та запропоновано рекомендації щодо доцільності емісії акцій для кожної групи підприємств, доцільності оцінки вартості підприємства ринковими методами. Наголошено на необхідності поглибленого аналізу причин невідповідності динаміки курсоутворення фінансовому стану і фінансовим результатам для підприємств з негативними результатами кореляційного аналізу. Окреслене коло перспективних досліджень по розширенню кількості досліджуваних підприємств.uk-UKбалансова капіталізаціябалансовий курсринкова капіталізаціяринковий курсмультиплікатор ринкової вартостіbalance valuebalance equity pricemarket capitalizationmarket stock priceenterprise value multiplierкафедра фінансівДослідження зв'язку балансової і ринкової капіталізації підприємств харчової промисловостіArticle