Вплив параметрів водотеплового оброблення насіння льону на перехід сухих речовин у воду - Корж, Тамара Володимирівна; Супрун-Крестова, Олена Юріївна; Кирилюк, Вікторія Василівна (My University, 2020)
Важливою тенденцією сьогодення в організації здорового харчування є використання різних природних компонентів у складі харчових продуктів з метою підвищення їх харчової цінності. Крім того населення світу має великий дефіцит продуктів харчування. Один із шляхів вирішення проблеми дефіциту харчування є раціональне використання сировини. Тому сьогодні актуальним є більш глибоке вивчення властивостей сировини з метою ширшого використання її потенціалу. Така олійна культура як льон дає два дуже цінних продукти – волокно та насіння. Корисні властивості насіння цієї рослини різноманітні завдяки багатому хімічному складу: клітковина, жирні кислоти омега-3, омега-6, омега-9, мінеральні речовин, вітамін Е, незамінні амінокислоти, антиоксиданти, лігніни, полісахариди (слизі). Багатий льон і вітамінами групи B (особливо B1), що є дуже важливо для вуглеводного обміну в організмі людини, оскільки без достатньої кількості вітаміну B1 наш організм не здатний повноцінно засвоювати цукри. Важливим компонентом в насінні льону є лігнани («рослинні гормони»), вони мають антибактеріальну і антивірусну дію. Робота передбачає поглиблене вивчення технологічних властивостей насіння льону, як цінного харчового компонента, оскільки потенціал насіння льону на сьогодні недостатньо повно використовується. Дослідження стосується визначенню впливу параметрів водотеплового оброблення насіння льону-довгунця (температури води, витрати води та експозиції процесу екстрагування ) з метою виділення його полісахаридів, які мають позитивний вплив на організм людини, а технологічні властивості їх ще мало вивчені. За результатами дослідження встановлено, що підвищення температури води та тривалості екстрагування сприяє зростанню переходу сухих речовин (слизів) льону у воду. Сила впливу температури на перехід сухих речовин приблизно в 2 рази вища ніж сила впливу тривалості екстрагування. Сумарний вплив обох факторів забезпечує максимальний (синергічний) ефект переходу сухих речовин льону у воду. Гідромодуль в діапазоні 1:10 - 1:25 практично не впливає на результат переходу сухих речовин у воду. Вибрані оптимальні параметри процесу: температура води 85 - 95 °С, експозиція настоювання при періодичному збовтуванні становить 125 - 145 хв (2 - 2,5 год), рекомендований гідромодуль 1:15-20.
Keywords: насіння льону; flax seeds; слиз; mucus; полісахариди льону; flax polysaccharides; водна екстракція; water extraction; кафедра технології зберігання і переробки зерна