Цілеспрямоване злочинне знищення довкілля України як наслідок російської агресії - Харченко, Вячеслав Валерійович; Котинський, Андрій Валерійович; Якименко, Ігор Леонідович (My University, 2024)
Повномасштабне вторгнення росії в Україну в лютому 2022 року та російсько-українська війна, яка триває, мають значний негативний вплив на навколишнє середовище. Росія веде війну в спосіб військових злочинів. Щоб притягнути ворогів до відповідальності за всі скоєні ними злочини, необхідна копітка фіксація. Вона потребує ретельного підрахунку, оцінювання і прогнозування – із висвітленням їх результатів у відповідних публікаціях. Нині було опубліковано лише кілька наукових звітів. При цьому, такі матеріали не завжди доступні для міжнародної спільноти. Однією з категорій російських військових злочинів є екоцид – цілеспрямоване спустошення екосистем, яке потенційно може спровокувати екологічну катастрофу. За час повномасштабної війни офіційно задокументовано майже 7,0 тисяч фактів заподіяння шкоди довкіллю внаслідок російської агресії. Через пожежі на промислових об’єктах і в лісах в атмосферне повітря було викинуто понад 70 млн тонн забруднюючих речовин. Близько 1,1 млн м2 земельних угідь було забруднено хімічними речовинами і майже 22 млн м2 – засмічено фізичними об’єктами. У наземні водойми скинуто десятки тисяч тонн сторонніх предметів, матеріалів і речовин. І ще більше забруднюючих речовин потрапило в морську воду. Військовим злочином Росії з найбільшою одноразовою шкодою довкіллю стало руйнування дамби Каховського водосховища на Дніпрі. В результаті підтоплено 61 населений пункт, у Дніпро, ймовірно, потрапило 465 тонн нафти, під загрозою знищення опинилися представники 333 видів тварин і рослин, 25 типів місць існування. Завдані довкіллю збитки, розраховані Держекоінспекцією України відповідно до затверджених методик, становлять понад 3,1 трлн грн. Масштаби екологічних злочинів загарбників величезні, потребують негайного припинення та повної компенсації російським режимом.

Russian full-scale invasion of Ukraine in February 2022 and the ongoing russian-Ukrainian war have a significant negative impact on the environment. Russia is waging the war in the manner of war crimes. To make the perpetrator responsible for all its crimes requires painstaking recording, which by itself demands careful counting, estimations and forecasts highlighted in relevant publications. So far, only a handful of scientific reports have been published with limited availability to the international community. One category of war crimes is ecocide – the purposeful devastation of ecosystems, which has the potential to trigger an environmental disaster. During the full-scale war, almost 7,0 thousand facts of causing damage to the environment as a result of russian aggression were officially documented. Over 70 million tons of pollutants were released into the air due to fires at industrial facilities and forests. About 1,1 million m2 of land were contaminated with chemicals and almost 22 million m2 were littered with physical objects. Tens of thousands of tons of foreign objects, materials and substances were dumped into land water bodies. And even more pollutants have entered seawater. Russia’s war crime with the greatest one-time damage to the environment was the destruction of the dam of the Kakhovka Reservoir on the Dnipro River. As a result, 61 settlements were flooded, 465 tons of oil most likely got into the Dnipro River, 333 species of animals and plants, 25 types of habitats, were at risk of destruction. Environmental damage calculated by the State Environmental Inspection of Ukraine in accordance with approved methods, are equal to more than UAH 3.1 trillion. The scale of environmental crimes of russian invaders is huge, needs to be stopped immediately and fully compensated by russian regime
Keywords: екоцид; російське вторгнення; шкода довкіллю; військові злочини; руйнування середовища; ecocide; russian invasion; environmental damage; war crimes; environmental devastation; кафедра екології та екоменеджменту