Які ж ризики та можливості має використання технологій генетичного тестування для страхового ринку? - Арич, Михайло Іванович; Левон, Марія Михайлівна; Каленюк, Ярослав Олександрович (My University, 2021)
Результати наукового дослідження показують, що як інструмент запобігання негативного впливу використання генетичної інформації у страхуванні окремою групою науковців пропонується заборонити її використання, враховуючи такі причини: по-перше, генетичні аналізи не повністю точно прогнозують ризики полігенних хвороб; по-друге, оцінка прогнозування майбутнього захворювання на основі генетичних даних визначається тільки як імовірність настання певної події; по-третє, люди не можуть контролювати свій генотип; по-четверте, метою страхування здоров’я є роз- поділ ризику в суспільстві, щоб більшість вразливих верств населення не були обтяжені додатковими медичними витратами; по-п’яте, ніхто не є генетично досконалим.
Keywords: страховий ринок; страхування; генетичне тестування; генетична дискримінація; життя; здоров’я; insurance market; insurance; genetic testing; genetic discrimination; life; health; кафедра фінансів