Синергізм антимікробної активності поверхнево-активних речовин Nocardia vaccinii ІМВ В-7405 та антибіотиків - Пирог, Тетяна Павлівна; Ключка (Никитюк), Лілія Вікторівна; Шевчук, Тетяна Андріївна (My University, 2017)
Встановлено, що навіть за наявності 50−80% ПАР у суміші з амікацином та цефтріаксоном МІК останньої щодо Pseudomonas sp. МІ-2, Staphylococcus aureus БМС-1, Enterobacter cloacae С-8 становила у середньому 0,49−1,96 мкг/мл, у той час як мінімальна інгібуюча концентрація амікацину, цефтріаксону та поверхнево-активних речовин окремо перебувала у межах 0,98−125 мкг/мл. Нижчі МІК суміші ПАР N. vaccinii IMB B-7405 та антибіотиків порівняно з мінімальною інгібуючою концентрацією цих препаратів окремо засвідчують їх синергічну дію щодо бактеріальних тест-культур. It was found that even in the presence of 50−80% surfactants in mixture with ceftriaxone and amikacin its MIC against Pseudomonas sp. MI-2, Staphylococcus aureus BMS-1, Enterobacter cloacae C-8 was on average 0,49−1,96 μg/ml, while the minimum inhibitory concentration of amikacin, ceftriaxone and surfactants separately was in the range 0.98−125 μg/ml). Lower MIC against bacterial test-cultures mixture of N. vaccinii IMV B-7405 surfactants and antibiotics as compared with minimum inhibitory concentration of individual preparations indicated their synergistic action.
Keywords: Nocardia vaccinii; поверхнево-активні речовини; антимікробна активність; синергізм; surfactants; antimicrobial activity; synergism; кафедра біотехнології і мікробіології