Математичне моделювання впливу різних факторів на ефективність осадження крохмалю типу «А» у відцентровому полі - Погорілий, Тарас Михайлович; Рожко, Юрій Віталійович; Олішевський, Валентин Вікторович; Бабко, Євген Миколайович; Ніколаєва, Оксана Анатоліївна (My University, 2025)
Виробництво пшеничного крохмалю є досить складним та енергозатратним процесом. Для подальшої оптимізації цього процесу варто провести математичне моделювання ефективності осадження крохмалю типу «А» у відцентровому полі з урахуванням впливу різних факторів. До основних факторів віднесено кількість вхідної сировини, частоту обертання барабана центрифуги та диференційну швидкість обертання шнека барабана. Математична модель базувалась на побудові регресійного рівняння та дослідженні його на адекватність. The production of wheat starch is a rather complex and energy-consuming process. For further optimization of this process, it is worth conducting a mathematical modeling of the efficiency of starch deposition of type "A" in a centrifugal field, taking into account the influence of various factors. The main factors include the amount of input raw materials, the rotation frequency of the centrifuge drum and the differential rotation speed of the drum screw. The mathematical model was based on the construction of a regression equation and the study of its adequacy.
Keywords: регресійне рівняння; критерій адекватності; число ступенів свободи; кафедра вищої математики імені проф. Можара В. І.; кафедра технологічного обладнання та комп’ютерних технологій проектування; number of degrees of freedom; regression equation; adequacy criterion