Економічна ефективність виробництва напівфабрикату «Фарш з м’ясом птиці та рослинними гідробіонтами» - Гіренко, Наталія Ігорівна; Крамаренко, Дмитро Павлович (My University, 2019)
У статті показана сутність економічної ефективності виробництва і реалізації напівфабрикату «Фарш з м’ясом птиці та рослинними гідробіонтами». Економічно обґрунтовано доцільність виробництва в рамках господарських підприємств напівфабрикату «Фарш з м’ясом птиці та рослинними гідробіонтами». Для оцінки економічної ефективності виробництва фаршу з м’ясом птиці та рослинними гідробіонтами розраховано прогнозну рентабельність реалізації продукції. Проведено розрахунок собівартості виробництва одиниці нової продукції за встановленими номенклатурою статтями витрат. Наводиться ряд формул, що дають змогу визначити зміну обсягу реалізації продукції за рахунок збільшення якості, прибуток від реалізації продукції. Проведено розрахунок постійних і змінних витрат на виробництво 1 тонни напівфабрикату. Розроблено методику розрахунків рівнів рентабельності реалізованої продукції. Розраховано собівартість виробництва і відпускну ціну напівфабрикату «Фарш з м’ясом птиці та рослинними гідробіонтами». The paper shows the essence of the economic efficiency of manufacturing and sale of the semi-finished product “Stuffing with poultry meat and vegetable hydrobionts”. The purpose of the paper is the economic substantiation of the manufacturing feasibility in framework of economic enterprises of the semi-finished product “Stuffing with poultry meat and vegetable hydrobionts”. It has been estimated the expected profitability of sales of these products with the aim to assess the economic efficiency of “Stuffing with poultry meat and vegetable hydrobionts” manufacturing. The calculations of the manufacturing prime cost of the one unit of new product were made according to the expenditures established by the nomenclature. The paper has a number of formulas which allow to determine the change of the sales volume of products due to the increase in quality and profit from sales. The calculations of the fixed and variable costs for the production of 1 ton of semi-finished product were made. The calculation methods of sales profitability levels were represented. It has been estimated the cost of manufacturing and the selling price of the semi-finished product “Stuffing with poultry meat and vegetable hydrobionts”.
Keywords: напівфабрикат; рентабельність; економічна ефективність; конкурентоспроможність; харчова промисловість; profitability; competitiveness; economic efficiency; food industry; semi-finished goods; hydrobionts