Теоретичні аспекти використання фітокомпонентів у складі харчової продукції аюрведичного призначення - Нєміріч, Олександра Володимирівна; Устименко, Ігор Миколайович; Гавриш, Андрій Володимирович; Авраменко, Максим Михайлович; Софінська, Валерія Олександрівна; Переходько, Анна Сергіївна; Гуцуляк, Володимир Михайлович (My University, 2021)
Проведені обстеження підземних газопроводів показали, що їх термін експлуатації головним чином за лежить від корозійної стійкості основного металу та зварного з’єднання труб, а також характеру руйнування поверхні металу в місцях з порушеним ізоляційним покриттям. Попереднє вивчення умов експлуатації підземних газопроводів дозволило зробити висновок про необхідність комплексних досліджень деформівної системи «труба — ґрунтовий масив» сучасними методами механіки підземних споруд та механіки корозійного руйнування з метою попередження розгерметизації газопроводів. В практиці будівництва питання взаємодії трубопроводів з ґрунтом вивчені недостатньо. Тому чітких і апробованих рішень щодо вибору чи визначення основних характеристик для розрахунку та аналізу роботи підземних трубопроводів немає. Врахування корозійної активності ґрунту, яку прийнято оцінювати часом до появи на новому газопроводі першої каверни, складу і фізико-механічних властивостей ґрунтів та їх динаміки значно ускладнює розрахункову схему, оскільки з’являється багато додаткових, змінних в часі параметрів, які визначаються експериментально. Перелік самих лише істотних факторів, що визначають корозійну активність ґрунтів, якими є структура та гранулометричний склад, вологість, склад ґрунтового електроліту, загальна кислотність чи лужність ґрунту, концентрація водневих йонів, повітропроникність. Закономірності процесу витікання реальних газів через отвори та насадки під тиском базуються на математичному моделюванні. Основні математичні моделі базуються на класичних рівняннях, що описують процес руху газу в трубопроводі, а саме рівнянні руху, рівнянні нерозривності і рівнянні енергії. Рівняння руху побудоване на основі принципу суперпозиції сил, що діють на елемент речовини в газовому потоці. В процесі експлуатації газопроводів виникають порушення герметичності, які проявляються у вигляді витікань газу різної інтенсивності в навколишньому середовищі, створюють загрозу забруднення навколишнього середовища і є потенційно небезпечними для виникнення відказів системи. Surveys of underground gas pipelines have shown that their service life mainly depends on the corrosion resis tance of the base metal and welded pipe joints, as well as the nature of the destruction of the metal surface in places with damaged insulation.Preliminary study of the operating conditions of underground gas pipelines allowed to conclude the need for comprehensive studies of the deformable system «pipe — soil mass» by modern methods of mechanics of underground structures and mechan ics of corrosion failure to prevent depressurization of gas pipelines.In the practice of construction, the issues of interaction of pipelines with the soil are insufficiently studied. Therefore, there are no clear and proven decisions on the selection or determination of the main characteristics for the calculation and analysis of underground pipelines. Taking into account the corrosion activity of the soil, which is estimated from time to time on the new gas pipeline, the com position and physical and mechanical properties of soils and their dynamics significantly complicates the calculation scheme, as there are many additional, time-varying parameters that are determined experimentally. The list of the most important factors that determine the corrosion activity of soils, which are the structure and particle size distribution, humidity, composition of the soil electrolyte, total acidity or alkalinity of the soil, the concentration of hydrogen ions, air permeability. Regularities of the process of leakage of real gases through holes and nozzles under pressure are based on mathematical modeling. Basic mathematical models are based on classical equations that describe the process of gas motion in a pipeline, namely the equations of motion, the equations of continuity and the equations of energy. The equation of motion is based on the principle of superposition of forces acting on an element of matter in a gas stream. During the operation of gas pipelines there are leaks, which manifest themselves in the form of gas leaks of varying intensity in the environment, pose a threat of environmental pollution and are potentially dangerous for system failures.
Keywords: витікання газу; тиск; нестаціонарний процес; трубопровід; gas leakage; pressure; non-stationary process; pipeline; кафедра технології ресторанної і аюрведичної продукції