Сімахіна, Галина ОлександрівнаНауменко, Наталія ВалентинівнаКамінська (Халапсіна), Світлана Владиславівна2021-12-302021-12-302021Сімахіна, Г. О. Особливості харчування в екстремальних умовах життєдіяльності / Г. О. Сімахіна, Н. В. Науменко С. В. Камінська // Grail of Sciencе : International scientific journal. – № 11. – 2021. – С. 141–146.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/36863У нинішніх екологічних умовах (забруднення довкілля, техногенні катастрофи, результати необдуманої діяльності людей, коронавірусна пандемія) біосфера як середовище життя для людини і єдине джерело ресурсів втрачає свою здатність до самоочищення і з часом може поставити населення планети на межу екологічної катастрофи. Тому особливого значення набувають харчові продукти, котрі містять сполуки, здатні захистити організм людини від негативних чинників довкілля. Практично усім харчовим продуктам, що їх традиційно споживає населення, можна надати функціональних властивостей. Для цього необхідно знаходити природні джерела найбільш ефективних функціональних інгредієнтів; дослідити властивості різних біологічно активних компонентів їжі (вітамінів, мінеральних елементів, полісахаридів, амінокислот, жирів тощо) і розробити нові технології отримання оздоровчих харчових продуктів на основі наукових принципів комбінування біоактивних сполук, що й стало метою даної роботи. / In the current environmental conditions (environmental pollution, man-made disasters, reckless human activities, coronavirus pandemic), the biosphere as a living environment for humans and the only source of resources loses its ability to self-cleaning and over time can put the world's population on the brink of ecological catastrophe. Therefore, special importance is given to foods that contain compounds that can protect the human body from negative environmental factors. Virtually all food products traditionally consumed by the population can be given functional properties. To do this, you need to find natural sources of the most effective functional ingredients; to study the properties of various biologically active components of food (vitamins, minerals, polysaccharides, amino acids, fats, etc.) and to develop new technologies for health foods based on scientific principles of combining bioactive compounds, which was the aim of this work.otherздорове харчуванняжиттєдіяльністьекстремальні умовипандеміязахисні сполукибіоактивні компонентиvital activitypandemichealthy foodextreme conditionsprotective compoundsbioactive componentsкафедра технології оздоровчих продуктівкафедра іноземних мов професійного спрямуванняОсобливості харчування в екстремальних умовах життєдіяльностіArticle