Особливості харчування в екстремальних умовах життєдіяльності - Сімахіна, Галина Олександрівна; Науменко, Наталія Валентинівна; Камінська (Халапсіна), Світлана Владиславівна (My University, 2021)
У нинішніх екологічних умовах (забруднення довкілля, техногенні катастрофи, результати необдуманої діяльності людей, коронавірусна пандемія) біосфера як середовище життя для людини і єдине джерело ресурсів втрачає свою здатність до самоочищення і з часом може поставити населення планети на межу екологічної катастрофи. Тому особливого значення набувають харчові продукти, котрі містять сполуки, здатні захистити організм людини від негативних чинників довкілля. Практично усім харчовим продуктам, що їх традиційно споживає населення, можна надати функціональних властивостей. Для цього необхідно знаходити природні джерела найбільш ефективних функціональних інгредієнтів; дослідити властивості різних біологічно активних компонентів їжі (вітамінів, мінеральних елементів, полісахаридів, амінокислот, жирів тощо) і розробити нові технології отримання оздоровчих харчових продуктів на основі наукових принципів комбінування біоактивних сполук, що й стало метою даної роботи. / In the current environmental conditions (environmental pollution, man-made disasters, reckless human activities, coronavirus pandemic), the biosphere as a living environment for humans and the only source of resources loses its ability to self-cleaning and over time can put the world's population on the brink of ecological catastrophe. Therefore, special importance is given to foods that contain compounds that can protect the human body from negative environmental factors. Virtually all food products traditionally consumed by the population can be given functional properties. To do this, you need to find natural sources of the most effective functional ingredients; to study the properties of various biologically active components of food (vitamins, minerals, polysaccharides, amino acids, fats, etc.) and to develop new technologies for health foods based on scientific principles of combining bioactive compounds, which was the aim of this work.
Keywords: здорове харчування; життєдіяльність; екстремальні умови; пандемія; захисні сполуки; біоактивні компоненти; vital activity; pandemic; healthy food; extreme conditions; protective compounds; bioactive components; кафедра технології оздоровчих продуктів; кафедра іноземних мов професійного спрямування