Стабілізація збродженого яблучного соку з метою уникнення вторинних колоїдних помутнінь лікеро-горілчаних виробів - Малежик, Іван Федорович; Мельник, Людмила Миколаївна; Жестерева, Наталія Анатоліївна; Матко, Світлана Василівна; Манк, Валерій Веніамінович (My University, 2006)
Вивчено можливість і визначено оптимальні технологічні параметри використання природного дисперсійного мінералу палигорськіту в технології виробництва «Медовух» на. основі збродженого яблучного соку. Встановлено, що в обробленому адсорбентом соку суттєво зменшується кількість пектинових речовин, порівняно з контролем. Цим досягається підвищення стійкості готового горілчаного продукту.

Possibility is studied and optimum technological parameters are defined of the use of natural dispersion mineral of paligorscit in technology of production of «Medovyha» on the basis of fermented apple juice. It is set that in the juice treated by adsorbent a quantity of pectin matters diminishes substantially, in comparison with the control. Due to this the rise of of stability of the prepared vodka product is achieved.
Keywords: пектинові речовин; палигорськіт; адсорбція; зброджений яблучний сік; колоїди; pectin matters; paligorscit; adsorption; fermented apple juice; colloids; кафедра процесів і апаратів харчових виробництв; кафедра технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів; кафедра технології консервування