Підвищення ефективності роботи гомогенізатора - Корсун, Олексій Юрійович; Чепелюк, Олександр Миколайович (My University, 2020)
Плунжерний насос дає значні пульсуючі коливання при нагнітанні молока, що погіршує якість роботи гомогенізатора. Пульсації примушують коливатися пружину клапана, що негативно впливає на процес гомогенізації і тим самим не сприяє утворенню ідеально однорідного продукту. Запобігти цьому можливо шляхом встановлення пристрою, який згладжує коливання. Найбільш доцільно в якості такого демпфера використовувати пристрій у вигляді підпружиненого штока діаметром 24 мм, що входить у потік продукту. Використання штока меншого діаметру не дає бажаного результату, оскільки зменшення коливань тиску незначні. Технічний результат при використанні запропонованого конструктивного рішення гомогенізуючого модуля полягає в отриманні якісного продукту із заданими розмірами гомогенізованих часточок.
Keywords: гомогенізатор; пульсації; демпфер; моделювання; homogenizer; pulsations; damper; modeling; кафедра машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв