Розвиток м'ясопереробних підприємств з позиції забезпечення продовольчої безпеки України - Кундєєва, Галина Олексіївна; Топчій, Оксана Анатоліївна (My University, 2019)
У статті проаналізовано стан забезпечення населення країни м’ясопродуктами з позиції продовольчої безпеки та безпеки харчування. Наголошено, що модель відповідального безпекового споживання харчових продуктів – це не тільки споживання якісних, екологічно чистих харчових продуктів, а це належний рівень харчування з точки зору збалансованого споживання білків, жирів, вуглеводів, калорій, вітамінів і мінералів для всіх членів домогосподарства у будь-який час. Визначено безпеку харчування як наявний та стабільний рівень харчування людини, що відповідає науково обґрунтованому співвідношенню споживання макронутрієнтів (білків, жирів і вуглеводів), мікронутрієнтів (вітамінів і мінералів) та збалансованості калорійності добового харчового раціону за рослинним і тваринним походженням. Встановлено існування залежності здоров’я людини (головної мети продовольчої безпеки) від обсягів фактичного споживання основних продовольчих груп, існування прямої залежності тривалості життя людини (обидві статі) від споживання м’яса та м’ясопродуктів. Проаналізовано розвиток вітчизняного ринку м’яса і м’ясопродуктів з боку пропозиції та визначено основні причини. Приділено увагу факторам попиту, особливо диференціації рівня доходів населення за соціальними стратами. Встановлено, що найбільш значна диференціація витрат на харчування спостерігається у групах м'ясо і м’ясопродукти та фрукти, ягоди, горіхи та виноград. Зазначено, що м’ясна продукція посідає ключове місце в раціоні українського населення як у кількісному, так і вартісному виміру й попит на цю групу є ненасиченим. Запропоновано практичні рекомендації щодо напрямів діяльності вітчизняних м’ясопереробних підприємств в контексті забезпечення продовольчої безпеки та безпеки харчування. Провали ринкового механізму потребують формування зваженої державної аграрної політики, головна мета якої – стимулювання вітчизняних виробників до випуску якісної та безпечної конкурентоспроможної продукції.
Keywords: food security; продовольча безпека; безпека харчування; м’ясопереробні підприємства; тривалість життя людини; провали ринку м’ясопродуктів; failures of the meat-products market; food safety; meat-processing factories; human life expectancy; кафедра економічної теорії; кафедра технології м’яса і м’ясних продуктів