Melnyk, LyudmilaKrivorotko, VolodimirMelnyk, Zinoviy2013-12-232013-12-232013Melnik, L. Physico-chemical and organkleptic properties of red beet juice purified by shungite / L. Melnik, V. Kryvorotko, Z. Melnik // Journal of Hygienic Engineering and Design. - Macedonia, 2013. - Vol. 3. - P. 103-105.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/12355Fresh red beet juice contains substances which coulddeteriorate its quality. Therefore, juice should be purifiedfirst. The promising method of purifying red beetjuice from unwanted impurities is using carbon-bearingadsorbent - shungite, uniqueness of which can beexplained by existence of fullerenes and nanotubes.The aim of this paper is to study how physico-chemicaland organoleptic properties of red beet juice changewhen processed by shungite. Проведено дослідження по відновленню адсорбційних властивостей природного мінерала шунгіта, який використано для очищення соку столового буряка від пектинових речовин при виробництві харчового барвника. Запропоновано два методи регенерації шунгіта із урахуванням економічної доцільності та наявності необхідного обладнання на консервних заводах. Встановлено раціональні параметри регенерації шунгіта.otherpectinsshungitebeet juiceadsorption treatmentпектинишунгітсік столового бурякаадсорбційне очищеннякафедра процесів і апаратів харчових виробництвкафедра теплоенергетики та холодильної технікикафедра теоретичної механіки та ресурсоощадних технологійPhysico-chemical and organkleptic properties of red beet juice purified by shungiteOther