Дослідження пневматичних шлангових затворів в мехатронних системах дозування рідких харчових продуктів - Горчакова, Ольга Миколаївна; Якимчук, Микола Володимирович (РВЦ НУХТ, 2018)
Створення нового пакувального обладнання для фасування рідких продуктів, яке має гнучку структуру та є універсальним при зміні дози чи матеріалу упаковки є важливою технічною задачею. ЇЇ вирішення потребує системного підходу, починаючи з розробки концепції проектування дозуючих пристроїв і закінчуючи конструкціями виконавчих механізмів. Такою концепцією може бути використання мехатронного принципу проектування дозувального обладнання з використанням пневматичного шлангового затвору. В роботі наведено математичну модель розрахунку зміни ефективної площі прохідного перерізу пневматичного шлангового затвора. Експериментально досліджено цю площу в залежності від зміни вхідного тиску. Отримані результати можливо в подальшому використовувати при проектуванні нових дозувальних пристроїв для рідин.
Keywords: система дозування; пневматичний шланговий затвор; dosing system; pneumatic hose shutter; mechatronic module; effective area; кафедра мехатроніки та пакувальної техніки