Термодинамічний і тепловий підходи до стійкості фаз під час кипіння рідин - Ломейко, Олександр Петрович; Кулінченко, Віталій Романович (My University, 2014)
Розглянуто бульбашкове кипіння на дротиках, стрижнях, пластинах і одиничних ребрах. Виявлена аналогія стійкості стабільних і метастабільних станів за хімічним потенціалом у термодинаміці і режимів кипіння, де використовується синергетичне поняття фази, за допомогою функціоналів Ляпунова. Визначена межа метастабільності і стабільності режимів кипіння, на якій швидкість автохвилі дорівнює нулю, і отримані діаграми стабільності. Показано, що швидкість автохвиль нульова, якщо функціонал Ляпунова, де варіаційна похідна дорівнює нулю на постійних температурних полях системи нагрівач - кипляча рідина, приймає рівні значення на фазах. The bubble boiling is considered on wires, bars, plates and single ribs. The analogy of the stability of stable and metastable states by chemical potential in thermodynamics and boiling modes, where the sinenergetics concept of phase is utillized, by the functional of Lyapunov. The border between nietastability and stability of the boiling modes is found, at which speed of auto waves equals zero, and diagrams of the stability are abtained. It is shown that the speed of auto waves zeroes, if the functional of Lyapunov, where variation derivative equals zero on permanent temperature fields of the system heater - a boiling liquid, takes equal values on phases.
Keywords: bubbling boil; хімічний потенціал; кипіння бульбашкове; Ляпунова функція; кафедра процесів і апаратів харчових виробництв