Екологічні виклики сталому розвитку суспільства в умовах військових дій - Маджд, Світлана Михайлівна (My University, 2023)
Проаналізовано безпрецедентні екологічні проблеми, які постали перед українським суспільством в результаті військових дій на території України. Систематизовано першочергові загрози, які мають бути усунені для забезпечення екологічної безпеки на державному рівні. Доведено, що війна завдає непоправної шкоди якості атмосферного повітря, водоймам, ґрунтовому покриву та чинить згубний вплив на рослинний, тваринний світ та на здоров’я людей. Визначена екологічна проблема, яка гостро постала перед суспільством і яка потребує негайного втручання з боку держави – це явище екоциду, аналогів якого на сьогодні немає в міжнародному форматі.

Unprecedented environmental problems faced by Ukrainian society as a result of military operations on the territory of Ukraine are analyzed. The primary threats that must be eliminated to ensure environmental safety at the state level have been systematized. It has been proven that the war causes irreparable damage to the quality of atmospheric air, water bodies, soil cover and has a detrimental effect on the flora and fauna and on human health. A certain environmental problem that has acutely faced society and that requires immediate intervention by the state is the phenomenon of ecocide, which has no analogues in the international format today.
Keywords: сталий розвиток суспільства; екологічна безпека; військові дії; екоцид; sustainable development of society; ecological safety; military actions; ecocide; кафедра екології та екоменеджменту