Теоретичні основи побудови загальної класифікації ювелірних коштовностей - Артюх, Тетяна Миколаївна (My University, 2005)
У статті розглянуті теоретичні питання класифікації ювелірних виробів, що включають ознаки віку виробу, соціально-культурної цінності. Розглянуто сутність практичних і наукових класифікацій ювелірних виробів, їх основні ознаки. Пропонується науково-обгрунтована номенклатура споживчих властивостей ювелірних виробів, виділена нова група ювелірних виробів - ювелірні цінності. Автором розроблена класифікація ювелірних цінностей для здійснення експертного оцінювання та визначення значущості оцінюваного критерію. The article deals with the theoretical issues of classification of jewelry, including signs of age products, socio-cultural values. The essence of the practical and scientific classifications of jewelry, their main features. Offered evidence-based range of consumer properties of jewelry, a new group is selected jewelry - jewelry value. The author developed a classification of jewelry box for expert evaluation and relevance of the assessed criteria.
Keywords: класифікація; classification; ювелірні вироби; соціокультурна цінність; споживні властивості; jewelry; socio-cultural values; consumer properties; кафедра експертизи харчових продуктів