Впровадження міжнародних стандартів на підприємствах харчової промисловості як напрям підвищення ефективності їх функціонування - Страшинська, Лариса Володимирівна (My University, 2019)
Розглянуто сутність, особливості та відмінності стандарту ІSО 22000:2018, в якому передбачається використання циклу РDCА, при застосуванні якого можна ефективно управляти системою управління якості на системній основі. Визначено зміст методології РDCА, а також проаналізовано складові циклу покращання процесів. Визначено, що методологія РDCА ґрунтується ризик-орієнтованому мисленні, що дає змогу підприємству встановити фактори, які можуть викликати відхилення результатів його процесів від запланованих та розробити заходи по попередженню, щоб мінімізувати їх негативний вплив, а також максимально використати можливості, які виникають. Представлено процес керування ризиками, а також дії по реагуванню на ризики та можливості. The essence, features, and differences of ISO 22000: 2018, which provides the usage of the PDCA cycle, which can be used to manage the quality management system on a systematic basis effectively, are considered. The content of the PDCA methodology is defined, as well as the components of the process improvement cycle are analyzed. It has been defined that the РDCА methodology is based on the risk-based thinking, enabling the enterprise to identify factors that may cause deviations from the planned results of its processes and to develop prevention measures to minimize their negative impact and to maximize the opportunities that arise. The risk management process, as well as the risk response and opportunity activities, are presented.
Keywords: кафедра маркетингу; управління ризиками; міжнародні стандарти; безпечність харчових продуктів; система менеджменту; методологія PDCA; ризик-орієнтоване мислення; risk management; international standards; food safety; management system; PDCA methodology; risk-oriented thinking