Особливості синтезу мікробного полісахариду етаполану на суміші фумарату та меляси - Пирог, Тетяна Павлівна; Савчук, Оксана Миколаївна (My University, 2011)
Показано можливість заміни глюкози під час культивування продуцента екзополісахариду (ЕПС) етаполану Acinetobacter sp. ІМВ В-7005 на суміші фумарату і С6-сполук на дешевший субстрат мелясу. Найвищі показники синтезу ЕПС на суміші фумарату (1,8 %) і меляси (0,5 % за вуглеводами) спостерігалися у разі виключення з середовища культивування джерела мінерального азоту і використання посівного матеріалу, вирощеного на моносубстраті глюкозі. The possibility of replacing the glucose under cultivation of producer exopolysaccharide (EPS) ethapolan Acinetobacter sp. IMV B-7005 on mixture of fumarate and C6-compounds on cheaper substrate molasse was shown. The highest rates of EPS synthesis on mixture of fumarate (1,8 %) and molasses (0,5 % carbohydrates) were observed in the case of the exclusion of the mineral nitrogen source from medium cultivation and using inoculum grown on monosubstrate glucose.
Keywords: мікробний полісахарид етаполан; міксотрофний ріст; суміш ростових субстратів; біосинтез; microbial polysaccharide ethapolan; mixotrophic growth; mixture of growth substrates; biosynthesis; кафедра біотехнології і мікробіології