Охмат, Олена АнатоліївнаМокроусова, Олена РоманівнаМайстренко, Леся Анатоліївна2021-02-112021-02-112018Охмат, О. А. Білкові трансформації у біополімерах тваринного походження / О. А. Охмат, О. Р. Мокроусова, Л. А. Майстренко // Наукові праці НУХТ. – 2018. – Т. 24, № 6. – С. 59–64.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/32552Стаття присвячена вивченню змін властивостей колагену дерми у відмочувально-зольних процесах під впливом гідроксил- і карбоксилвмісних продуктів. Авторами вивчаються зміни білкової структури з метою впливу на такий дефект шкур великої рогатої худоби, як борушистість (складки вороткової частини). Дослідження проводять для систем виплавленого білка. Для вивчення трансформації колагену проведено ряд реологічних досліджень, визначено поверхневий натяг, рівень формолового числа, виконано турбидиметричне титрування. Доведено, що найбільша трансформація білка спостерігається при стадійному введенні гідроксил- та карбоксилвмісних продуктів. Комбінація запропонованих матеріалів дає змогу вплинути безпосередньо на складки шкури, не порушуючи при цьому структурну цілісність дерми.otherструктура колагенуcollagen structureпідготовчі процеси виробництва шкіриpreparatory production processes skinгідроксил- и карбоксилвмісні продуктиhydroxyl- and carboxyl-containing productsтрансформація білкаprotein transformationБілкові трансформації у біополімерах тваринного походженняArticle