Білкові трансформації у біополімерах тваринного походження - Охмат, Олена Анатоліївна; Мокроусова, Олена Романівна; Майстренко, Леся Анатоліївна (My University, 2018)
Стаття присвячена вивченню змін властивостей колагену дерми у відмочувально-зольних процесах під впливом гідроксил- і карбоксилвмісних продуктів. Авторами вивчаються зміни білкової структури з метою впливу на такий дефект шкур великої рогатої худоби, як борушистість (складки вороткової частини). Дослідження проводять для систем виплавленого білка. Для вивчення трансформації колагену проведено ряд реологічних досліджень, визначено поверхневий натяг, рівень формолового числа, виконано турбидиметричне титрування. Доведено, що найбільша трансформація білка спостерігається при стадійному введенні гідроксил- та карбоксилвмісних продуктів. Комбінація запропонованих матеріалів дає змогу вплинути безпосередньо на складки шкури, не порушуючи при цьому структурну цілісність дерми.
Keywords: структура колагену; collagen structure; підготовчі процеси виробництва шкіри; preparatory production processes skin; гідроксил- и карбоксилвмісні продукти; hydroxyl- and carboxyl-containing products; трансформація білка; protein transformation