Математичне моделювання періодичного твердофазового екстрагування цільових компонентів - Зав'ялов, Володимир Леонідович; Мисюра, Тарас Григорович; Попова, Наталія Вікторівна; Чорний, Валентин Миколайович; Запорожець, Юлія Владиславівна; Деканський, Вадим Євгенійович (My University, 2021)
Стан теорії твердофазового екстрагування в сучасній інженерії відрізняється значною емпірикою при узагальнені дослідних даних. Недостатньо робіт, які розкривають механізми, що лежать в основі явищ перенесення в багатофазових середовищах. При цьому використання теоретичних моделей часто обмежено можливостями застосування до окремих процесів при стаціонарних умовах, зростає вимога до точності розрахунків і моделювання, підвищується роль теорії. При твердофазовомуекстрагуванні процес зазвичай розглядається як нестаціонарний і час екстрагування в цілому визначається часом вилучення цільового компонента з частинок сировини.

The state of the theory of solid-phase extraction in modern engineering is characterized by considerable empiricism with generalized experimental data. There are not enough works that reveal the mechanisms underlying the transfer phenomena in multiphase media. With this use of theoretical models, the possibility of application to individual processes under steady-state conditions is often limited, the requirement for the accuracy of calculations and modeling increases, and the role of theory is fulfilled. In solid-phase extraction, the process is considered non-stationary, and the extraction time is generally longer than the extraction time of the target component from the raw material particles.
Keywords: математичне моделювання; екстрагування; цільові компоненти; mathematical modeling; extraction; target components; кафедра процесів і апаратів харчових виробництв; кафедра експертизи харчових продуктів