Сільські громадські благодійні та соціяльної опіки товариства в кінці ХІХ – на початку ХХ ст. (на матеріялах Лівобережжя) - Силка, Оксана Захарівна (My University, 2015)
Основна частина статті присвячена одному з напрямків в діяльності статутних сільських товариств, яке пов'язане з правом громадян виконання своїх законних інтересів у галузі соціальної допомоги та благодійності. Ці товариства аналізуються в кількісному і статистичному вимірі. Особлива увага приділяється індивідуальним результатами їх роботи. Товариства були розділені на: загального напрямку; на надання допомоги та організації навчання; організації соціальної допомоги для окремих категорій населення. Необхідність дослідження історії сільських легальних громадських організацій, пояснюється тим, що вони були і залишаються одним з ключових елементів формування громадянського суспільства в Україні. The main part of the article is devoted to the statutory rural associations and to the one of the part of their activity that connected with citizens’ right of fulfilling of their legitimate interests in the areas of social care and charity. These associations are analyzed in quantitative and statistical measurements. Special attention is paid to the individual results of their work. It was found that for the purposes and tendencies of activities the organizations were divided into: general organizations; companies which activities were aimed at assisting and organizing training on confessional and religious grounds; organizations of social care for certain categories of the population. The necessity of research of the history of the rural statutory public organizations that have been and remain as one of the key elements of the civil society formation in Ukraine is stressed.
Keywords: кафедра гуманітарних дисциплін; громадянське суспільство; громадська організація; українське селянство; благодійне товариство; товариство соціальної допомоги; civil society; public organization; Ukrainian peasantry; charitable association; social care association