Карбоксилатні комплекси Плюмбуму з краун-етерами та їх екстракція органічними розчинниками - Котляр, Катерина Олексіївна; Кроніковський, Олег Ігоревич (My University, 2015)
Відомо, що Плюмбум може утворювати різнолігандні комплекси з краун-етерами та карбоксилат-йонами, які в різній мірі екстрагуються органічними розчинниками. Найбільш ефективною з аналітичної точки зору виявилась система Плюмбум – 18-краун-6 – трихлорацетатна кислота, в якій спостерігається кількісне вилучення Плюмбуму в органічний розчинник в широкому інтервалі кислотності – від сильнокислих розчинів до нейтральних. It is known that Lead may form mixed-ligand complexes with crown-ether and carboxylate ions, which in varying degrees are extracted with organic solvents. The most effective analytical point of view, the system has proved Lead - 18-crown-6 - tryhloratsetatna acid in which there is quantitative extraction of Pb in organic solvents in a wide range of acidity - from highly acidic to neutral solutions.
Keywords: система; кислоти; екстракція; system; acids; extraction; кафедра харчової хімії