Правові основи договірних відносин на підприємстві - Крамаренко, Оксана Миколаївна; Тимченко, Олександр Іванович (My University, 2022)
У статті проведено дослідження правових засад організації та здійснення договірних відносин у суб’єктах господарювання. Досліджено класифікаційні ознаки та види існуючих господарських договорів. Досліджено ключові характерні ознаки господарських договорів, які мають місце у вітчизняній та зарубіжній практиці. На основі авторського підходу доповнена методична площина сукупності функцій господарських договорів за сучасних умов господарювання. Проаналізовано систему трудових відносин в Україні як один з найбільш розповсюджених видів договірних відносин на підприємстві. Проведена порівняльна оцінка рівня привабливості трудових договірних відносин для найманих працівників у контексті європейської практики. Проаналізовано перспективи використання електронних контрактів у системі договірних відносин господарюючих суб’єктів. Досліджено зв'язок між системою господарських договорів та потенційними можливостями створення цінності бізнесу. Визначено, що дієвим інструментом підвищення доходності бізнесу за рахунок договірних контрактів можуть виявитися резерви диджиталізації на основі створення платформ цифрових контактів. Сучасні нормативно-правові цифрові платформи спроможні виконувати функції юридичного сховища договорів з можливостями оперативного та зручного пошуку потрібної інформації, що підвищує оперативність, точність та прогнозованість діяльності господарюючих суб’єктів та бізнесу. Прикладами таких цифрових платформ можуть постати платформа SaaS, програмні інструменти багатофункціональної системи PandaDoc та ін. За результатами проведених досліджень було обґрунтовано перспективні напрями удосконалення нормативно-правових та практичних засад реалізації договірних відносин на підприємствах. Серед основних з них запропоновано: використання інструментів управління життєвим циклом договірних контрактів, даних контрактів для відслідковування цінності ділових партнерських відносин, автоматизація відслідковування виконання зобов’язань за контактами, підвищення ступеня аналітики договірних відносин на основі застосування блокчейну. The article examines the legal foundations of the organization and implementation of contractual relations in business entities. The classification features and types of existing business contracts were studied. The key characteristic features of economic contracts, which take place in domestic and foreign practice, are studied. On the basis of the author's approach, the methodological set of functions of business contracts under modern business conditions has been supplemented. The system of labor relations in Ukraine is analyzed as one of the most widespread types of contractual relations at the enterprise. The comparative assessment of the attractiveness level of labor contractual relations for employees in the context of European practice was carried out. The prospects for the use of electronic contracts in the system of contractual relations of business entities are analyzed. The connection between the system of business contracts and the potential opportunities for business value creation has been studied. It was determined that digitalization reserves based on the creation of digital contact platforms can be an effective tool for increasing business profitability at the expense of contractual contracts. Modern regulatory and legal digital platforms are capable of performing the functions of a legal repository of contracts with the ability to search quickly and conveniently for the necessary information, which increases the efficiency, accuracy and predictability of the activities of business entities and businesses. Examples of such digital platforms can be the SaaS platform, software tools of the PandaDoc multifunctional system, etc. Based on the results of the conducted research, promising directions for improving the legal and practical foundations of the implementation of contractual relations at enterprises were substantiated. Among the main ones, the following are proposed: the use of tools for managing the life cycle of contractual contracts, contract data for tracking the value of business partnerships, automation of tracking the fulfillment of obligations by contacts, increasing the degree of analytics of contractual relationships based on the application of blockchain.
Keywords: нормативно-правове забезпечення; договірні відносини; господарські договори; контакти; управління; заробітна плата; цифрові інструменти; суб’єкти господарювання; підприємства; кафедра економіки і права; regulatory and legal support; contractual relations; business contracts; contacts; management; wages; digital tools; business entities; enterprises