Синтез конструктивних параметрів пристрою фасування сипкої продукції адаптронного модуля дозування безперервної дії стаканчикового типу - Гавва, Олександр Олександрович; Кривопляс-Володіна, Людмила Олександрівна (My University, 2025)
Ключовою компонентою тривалості кінематичного циклу фасування є тривалість переміщень сипкої продукції в продуктопроводі фасувального пристрою модуля дозування та фасування. Завдання скорочення тривалості фасування безпосередньо повʼязано із задачами раціонального проєктування фасувальних пристроїв. Проведено теоретичні дослідження руху легко плинної сипкої продукції в каналах фасувального пристрою при безперервній роботі дозувального модуля, побудованого за роторною системою компонування. Для забезпечення безперервної роботи функціонального модуля дозування одержано математичний вираз, який надає можливість визначити раціональне значення діаметра конусної частини лійки. На основі математичного моделювання руху матеріальної частинки в продуктопро-воді фасувального пристрою одержано вираз для визначення раціонального значення ексцентриситету фасувального пристрою й ефективної площі поперечного перерізу лійки в місці спряження конічної та циліндричної частин фасувального пристрою. Для мінімізації габаритів фасувального пристрою рекомендовано виконати його конічну частину у вигляді тороподібної форми. The key component of the duration of the kinematic cycle of packaging is the duration of the movement of bulk products in the product pipeline of the packaging device of the dosing and packaging module. The task of reducing the duration of packaging is directly related to the tasks of rational design of packaging devices. Theoretical studies have been conducted on the movement of free-flowing bulk products in the channels of the filling device during continuous operation of the dosing module, which is constructed according to a rotary layout system. To ensure the continuous operation of the functional dosing module, a mathematical expression was obtained that makes it possible to determine the rational value of the diameter of the conical part of the funnel. Based on mathematical modeling of the movement of a material particle in the product flow of the filling device, an expression was obtained to determine the rational value of the eccentricity of the filling device and the effective cross-sectional area of the funnel at the junction of the conical and cylindrical parts of the filling device. To minimize the dimensions of the filling device, it is recommended to make its conical part in the form of a torus.
Keywords: кафедра мехатроніки та пакувальної техніки; пристрій фасування; модуль дозування; сипка продукція; стаканчиковий дозатор; траєкторія переміщення; loose products; cup dispenser; movement trajectory; kinematic and power parameters; structural parameters