Devising an economic-legal approach to the viability of innovative technology transfer in the process of its commercialization - Butnik-Siverskiy, Oleksandr; Kirin, Roman; Doroshenko, Oleksandr; Dorozhko, Hryhoriy (My University, 2024)
Метою даного дослідження є визначення економічного ефекту від трансферу технології протягом періоду його життєздатності. У цій статті пропонується методологія, яка враховує відповідний розмір прибутку та накопичену суму роялті при комерційному використанні інноваційної технології. Обґрунтовано необхідність урахування перспективності трансферу інноваційної технології як початку її нового життєвого циклу. Встановлено можливість формалізації цього процесу у вигляді оцінки суми теперішніх вартостей усіх прогнозованих грошових потоків з урахуванням критерію прийнятності та бар’єрної ставки. Ми пропонуємо підхід, який, на відміну від існуючих, полягає у виділенні певного періоду життєздатності трансферу інноваційних технологій у життєвому циклі технології. Стверджується, що за результатами оновлення технології можна оцінити економічний ефект від її передачі за рахунок переваг впровадження та досягнення ліцензійної діяльності шляхом розширення кола ліцензіатів. Ми обґрунтовуємо можливість отримання прибутку та роялті ліцензіару як розмір інвестицій, які можуть і повинні бути спрямовані на розробку принципово нової або вдосконаленої технології по відношенню до попередньої. Перехід до нової технології зумовлює підвищення загального технологічного рівня та призводить до формування технологічного розриву між S-подібними кривими життя технічних систем і, паралельно, формує нову S-подібну криву нова технологічна система, заснована на нових знаннях. Реалізовано економіко-правовий підхід до розробки методики визначення економічного ефекту або життєздатності ТТ інноваційного рівня. Результати цього дослідження можуть бути використані при формуванні законодавчих та підзаконних національних нормативних актів, а також стати основою для подальших досліджень даної проблеми.

The object of this study is to determine the eco nomic effect of technology transfer during the peri od of its viability. This paper suggests a methodolo gy that takes into account the appropriate amount of profit and the accumulated amount of royalties in the commercial use of innovative technology. The necessity of taking into account the viability of the transfer of innovative technology as the beginning of its new life cycle was substantiated. The possibility of formalizing this process in the form of an assess ment of the sum of the present values of all project ed cash flows, taking into account the eligibility cri terion and the barrier rate, has been established. We propose an approach, which, unlike the existing ones, consists in allocating a certain period of viabil ity of innovative technology transfer in the life cycle of technology. It is argued that based on the results of technology renovation, it is possible to assess the economic effect of its transfer due to the benefits of implementation and achievement of licensing activ ity by expanding the number of licensees. We sub stantiate the possibility of generating profits and royalties to the licensor as the amount of investment that can and should be directed to the development of a fundamentally new or improved technology in relation to the previous one. The transition to a new technology causes an increase in the overall techno logical level and leads to the formation of a techno logical gap between the S-shaped life curves of tech nical systems and, in parallel, forms a new S-shaped curve of a new technological system based on new knowledge. An economic and legal approach to the development of a methodology for determining the economic effect or viability of innovative-level TT was implemented. The results of the current study could be used in the formation of legislative and sub ordinate national regulations, as well as serve as a basis for further research on this issue.
Keywords: комерційний трансфер технологій; життєздатність; ліцензійна діяльність; ефект передачі; розрив технології; commercial technology transfer; viability; licensing activity; transfer effect; technology gap