Використання економіко-математичних методів в аналізі оптимального розв’язку лінійної задачі планування виробництва - Лисенко (Звьоздочкіна), Олена Анатоліївна (My University, 2022)
Розглянуто лінійну задачу планування виробництва на підприємствах харчової промисловості. Представлено використання основних положень теорії двоїстості для аналізу оптимального розв’язку таких задач. Наведений алгоритм, який на основі звітів, що генеруються в електронній таблиці MS Excel при розв’язанні лінійних задач симплекс-методом, дозволяє побудувати обернену матрицю, необхідну для використання теорем двоїстості. The linear problem of production planning at enterprises of the food industry is reviewed in the article. It is proved that in order to make a management decision it is necessary to perform a comprehensive analysis of the obtained solution under the influence of changing both internal and external factors. It is determined that using the theory of duality allows having a deeper analysis of the optimal solution obtained using the iterative simplex method. This algorithm, which is based on the reports generated in the MS Excel spreadsheet when solving linear problems by the simplex method, allows to build an inverse matrix.
Keywords: лінійна задача; планування; двоїста задача; двоїсті оцінки; дефіцитні ресурси; алгоритм; обернена матриця; linear problem; planning; dual linear program; dual estimates; scarce resources; inverse matrix; algorithm; кафедра економіки праці та менеджменту