Розробка комплексу технологічного обладнання для виробництва хліба - Шевченко, Андрій Олександрович; Косточка, Олександр Дмитрович; Михайлов, Борис Валерійович; Бабанова, Олена Ігорівна (My University, 2024)
Наведено аналітичний огляд процесів та обладнання для виробництва хліба з використанням сучасних технологій, зокрема електроконтактного нагрівання (ЕКН). Розроблено комплекс технологічного обладнання для виробництва хліба. Досліджено випікання хліба, під час якого найбільш інтенсивно відбувається теплова обробка з ЕКН. Описано новий підхід до виробництва хліба, що включає використання печі з комбінованим інфрачервоним нагріванням та ЕКН. Таким чином, розроблений комплекс технологічного обладнання для виробництва хлібобулочних виробів із застосуванням ЕКН та ІЧ-нагрівання є перспективним рішенням для хлібопекарської промисловості. Він забезпечує високу якість продукції, знижує витрати енергії та відповідає сучасним вимогам до ефективності та автоматизації виробництва. Подальші дослідження будуть спрямовані на оптимізацію параметрів роботи обладнання та його масштабування для промислового використання.

An analytical review of processes and equipment for bread production using modern technologies, in particular electric contact heating (ECH), is presented. A set of technological equipment for bread production has been developed. Bread baking, during which heat treatment with ECH is most intensive, is studied. A new approach to bread production is described, which includes the use of an oven with combined infrared heating and ECH. Thus, the developed set of technological equipment for the production of bakery products using ECH and IR heating is a promising solution for the baking industry. It ensures high product quality, reduces energy consumption and meets modern requirements for efficiency and automation of production. Further research will be aimed at optimizing the parameters of the equipment and its scaling for industrial use.
Keywords: хлібобулочні вироби; електроконтактний нагрів; харчова промисловість; комбіноване ІЧ-нагрівання; bakery products; electrical contact heating; food industry; combined infrared heating; кафедра машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв