Економіко-математичні показники та моделі в проєктному менеджменті нафтогазової компанії - Краснюк, Максим Тарасович; Цалко, Тетяна Ростиславівна; Невмержицька, Світлана Миколаївна; Кулинич, Юрій Михайлович (My University, 2024)
Нафтогазова галузь – це важлива галузь економіки України, вплив якої на функціонування і розвиток всієї держави є беззаперечно важливим. Але сьогодні Україна відноситься до енергодефіцитних країн. Нафтогазова промисловість України (з значними обсягами нерозвіданих ресурсів нафти та газу, із собівартістю нафти і газу в декілька разів нижчою від світових цін, наявністю значної кількості нафтових і газових промислів, бурових і геофізичних підприємств, нафтопереробних заводів, розгалуженої сітки нафтогазопроводів, висококваліфікованих виробничих колективів) все ще дозволяє при їх ефективному використанні не тільки стабілізувати, а й збільшити видобуток нафти та газу. Важливою причиною падіння обсягів видобутку нафти та газу є спадаюча ефективність управління складним циклом множини паралельних і послідовних бізнес-процесів вітчизняної нафтогазової компанії: розвідка родовищ, їх облаштування та розробка, видобуток та реалізація вуглеводнів. Таким чином, важливим результатом економічного аналізу української нафтогазової галузі (з врахуванням важливості підтримання тенденції зростання запасів родовищ, щоб підтримувати видобуток в регіонах з значно розвіданими надрами) - є висновок, що необхідне не тільки впровадження інновацій у технології розвідки і видобутку вуглеводнів, але і подальше підвищення ефективності проектного менеджменту нафтогазових компаній через удосконалення комплексного економіко-математичного аналізу та моделювання. Доведено, що ці чинники впливають на забезпечення приросту запасів нафти та газу та подальшої інтенсифікації їх видобутку. Саме тому, в даній статті концептуально викладені результати досліджень та удосконалень множини економіко-математичних моделей та показників необхідних при прийнятті управлінських рішень з економічних та виробничих питань нафтогазовидобувної компанії, зокрема для: обґрунтування економічної доцільності проведення робіт з пошуків та розвідки родовищ нафти та газу; встановлення вартісної оцінки видобувних запасів вуглеводнів; ранжування окремих перспективних ділянок на групи за економічними критеріями і черговістю їх освоєння; прогнозування цін на нафту і газ, враховуючи рівень прогнозних сукупних питомих витрат на підготовку та освоєння запасів та очікуваного прибутку. Наведені в статті науково-практичні результати щодо удосконалення системи економіко-математичних моделей та показників необхідних при прийнятті управлінських проектних рішень з економічних та виробничих питань нафтогазовидобувної компанії актуальні та ефективні не лише для місцевих компаній, а й для міжнародних застосувань у регіонах із значним рівнем вивченості надр.

The oil and gas industry is an important branch of the economy of Ukraine, the influence of which on the functioning and development of the entire state is undeniably important. But today Ukraine is one of the energy-deficit countries. The oil and gas industry of Ukraine (with significant volumes of unexplored oil and gas resources, with the cost of oil and gas several times lower than world prices, the presence of a significant number of oil and gas fields, drilling and geophysical enterprises, oil refineries, an extensive network of oil and gas pipelines, highly qualified forged production collectives) still allows, with their effective use, not only to stabilize, but also to increase oil and gas production. An important reason for the decline in oil and gas production volumes is the declining efficiency of managing a complex cycle of multiple parallel and sequential business processes of a domestic oil and gas company: field exploration, their arrangement and development, extraction and sale of hydrocarbons. Thus, an important result of the economic analysis of the Ukrainian oil and gas industry (taking into account the importance of maintaining the trend of growth of deposits in order to support production in regions with well-explored subsoils) is the conclusion that it is necessary not only to introduce innovations in the technology of exploration and production of hydrocarbons, but also further increasing the efficiency of project management of oil and gas companies through the improvement of complex economic and mathematical analysis and modeling. It has been proven that these factors influence the growth of oil and gas reserves and further intensification of their production. That is why this article conceptually presents the results of research and improvements of a set of economic and mathematical models and indicators necessary for making management decisions on economic and production issues of an oil and gas production company, in particular for: substantiating the economic feasibility of carrying out work on the search and exploration of oil and gas deposits ; establishment of a valuation of recoverable hydrocarbon reserves; ranking of individual promising areas into groups according to economic criteria and the sequence of their development; forecasting of oil and gas prices, taking into account the level of forecast aggregate specific costs for the preparation and development of reserves and expected profit. The scientific and practical results presented in the article regarding the improvement of the system of economic-mathematical models and indicators necessary for making managerial design decisions on economic and production issues of an oil and gas production company are relevant and effective not only for local companies, but also for international applications in regions with a significant level of subsurface exploration.
Keywords: економіко-математичне моделювання; нафтогазова компанія; проєктний менеджмент; кафедра фінансів; economic and mathematical modeling; oil and gas company; project management