Спосіб виробництва ікри морквяної вітамінізованої (Патент на корисну модель № 97515) - Бандуренко, Галина Михайлівна; Бессараб, Олександр Семенович; Левківська (Музика), Тетяна Миколаївна (My University, 2015)
Спосіб виробництва ікри морквяної вітамінізованої, який включає сортування, калібрування, миття, інспекцію, очищення, подрібнення, протирання моркви, змішування з прожареною олією, обжареною цибулею, підготовленими томатною пастою, прянощами та спеціями згідно рецептури, уварювання під вакуумом, фасування, закупорювання й стерилізацію, який відрізняється тим, що подрібнення моркви проводять в атмосфері пари при температурі 110-130°C, отриману м'язгу після того обробляють розчином аскорбінової кислоти у кількості 0,01-0,03% до маси м'язги й витримують у розчині лимонної кислоти концентрацією 0,3-0,5% при співвідношенні морква - розчин як 1:2 й температурі 95-98°C протягом 1,5-2,0 годин, пюре перед додаванням інгредієнтів концентрують до вмісту сухих речовин 11-12%, а в кінці уварювання додають каротиновмісний морквяний порошок у кількості 1-3% та аскорбінову кислоту у кількості 0,09-0,1% до маси готового продукту і суміш уварюють до масової частки розчинних сухих речовин 15%. Method of producing caviar vitaminized carrot, which includes sorting, sizing, cleaning, inspection, cleaning, grinding, rubbing carrots, mix with fried butter, fried onion prepared tomato paste, herbs and spices according to recipes, boiling under vacuum, filling, sealing and sterilization, which is characterized in that the grinding carrots is carried out in an atmosphere of steam at a temperature of 110-130°C, resulting squash when treated with a solution of ascorbic acid in an amount of 0,01-0,03% by weight of squash and stand in a solution of citric acid concentration of 0,3-0,5% at the ratio of carrots - a solution of 1: 2 and a temperature of 95-98°C for 1,5-2,0 hours puree concentrate ingredients before adding to the dry matter content of 11-12%, and at the end add boiling carrot powder containing carotene in an amount of 1-3% and ascorbic acid in an amount of 0,09-0,1% by weight of the finished product and the mixture was boiled for mass the proportion of soluble solids of 15%.
Keywords: ікра; лимонна кислота; морква; каротин; аскорбінова кислота; сaviar; carrot; carotene; ascorbic acid; citric acid; кафедра технології консервування