Дослідження впливу зміни режимних параметрів на роботу водогрійного жаротрубного котла - Поржезінський, Юрій Георгійович; Науменко, О. П. (My University, 2014)
У статті подано результати аналітичного дослідження впливу зміни теплотехнічних характеристик роботи жаротрубного котла фірми «Колві Євротерм» потужністю 4 МВт за зміною режимних параметрів: продуктивності, коефіцієнта надлишку повітря, температури зворотної води, вологості мазуту. Доведено доцільність застосування інтенсифікаторів теплообміну в трубах димогарного пучка. Результати досліджень рекомендовано використовувати при експлуатації жаротрубних котлів з метою економії палива та в навчальному процесі. The results of analytical research of thermotechnical charac-teristics variation of 4 megawatt shelltype boiler "Kolvi Eurotherm", when changing such regime parameters as productivity, excess air coefficient, return temperature of water and heating oil humidity, are presented. The expediency of application of heat exchange intensifiers in fire-tube beam pipes is shown. Research results can be used for saving the fuel during the exploitation of shell-type boilers and in an educational process.
Keywords: водогрійний жаротрубний котел; теплообмін; навантаження; паливо; температура; коефіцієнт корисної дії; hot-water shell type boiler; heat exchange; load; fuel; temperature; efficiency factor; кафедра теплоенергетики та холодильної техніки