Біодеградація поліциклічних ароматичних вуглеводнів як складова забезпечення сталого розвитку - Негретова, Вікторія Василівна; Красінько, Вікторія Олегівна (My University, 2023)
Поліциклічні ароматичні вуглеводні (ПАВ) є токсичними забруднювачами довкілля та загрозою сталому розвитку. На основі аналізу публікацій у PubMed, Google Scholar та Elsevier показано, що біодеградація бактеріями, зокрема Pseudomonas та Bacillus, є ефективним і екологічним методом їх видалення. Встановлено вплив умов середовища на швидкість деградації. Pseudomonas aureofaciens демонструє найвищу ефективність розкладу нафталіну та накопичення біомаси. Polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs) are toxic environmental pollutants threatening sustainable development. Based on an analysis of publications in PubMed, Google Scholar, and Elsevier, biodegradation by bacteria, particularly Pseudomonas and Bacillus, is shown to be an effective and eco-friendly removal method. Environmental conditions affect degradation rates. Pseudomonas aureofaciens demonstrates the highest efficiency in naphthalene degradation and biomass accumulation.
Keywords: кафедра біотехнології і мікробіології; поліциклічні ароматичні вуглеводні; мікроорганізми; сталий розвиток; biodegradation; polycyclic aromatic hydrocarbons; microorganisms; sustainable development; sustainable development