Манк, Валерій ВеніаміновичМельник, Оксана Петрівна2013-09-232013-09-232012Манк, В. В. Температурна поведінка водних розчинів полісахаридів / В. В. Манк, О. П. Мельник // Вопросы химии и химической технологии. – 2012. – № 2. – С. 59–63.https://dspace.nuft.edu.ua/handle/123456789/9877В роботі приведені результати експериментальних досліджень зміни квазікристалічної структури молекули полісахариду крохмалю методами ІЧ-, ЯМР-спектроскопії та рентгенофазового аналізу. Отримані результати досліджень дозволяють пояснити суттєве збільшення сорбційної здатності молекул розчинів полісахаридів до поверхні глинистих частинок дисперсних мінералів при підвищенні температури у процесах очищення рідинних харчових продуктів. The paper presents results of experimental studies of quasicrystal structure of the molecule changes the starch polysaccharide by IR, NMR spectroscopy and X-ray analysis. The obtained results allow to explain the substantial increase in the adsorption of molecules to the surface polysaccharides solutions of clay particles dispersed minerals at higher temperatures in the process of purification of liquid food products.otherкрохмальруйнування квазікристалічної структуриочищення сокуглинистий мінерал глауконітstarchdestruction of the quasicrystalline structurecleaning juiceclay mineral glauconiteкафедра технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобівкафедра експертизи харчових продуктівТемпературна поведінка водних розчинів полісахаридівArticle