Спосіб отримання сушеного напівфабрикату функціонального призначення з картоплі (Патент на корисну модель № 110861) - Бандуренко, Галина Михайлівна; Бессараб, Олександр Семенович; Писарєв, Максим Григорович (My University, 2016)
Спосіб отримання сушеного напівфабрикату функціонального призначення з картоплі, який передбачає сортування, калібрування, миття, інспекцію, очищення та доочищення, різання, бланшування та охолодження, сульфітацію, сушіння до вмісту вологи 8 %, інспекцію, дозування, упакування, зберігання, який відрізняється тим, що як сировину використовують сорти картоплі з вмістом крохмалю 12-15 %, різання підготовленої сировини проводять на пластинки товщиною 1-1,5 мм та направляють на триразове вимочування у воді при температурі 40-80 °C протягом 10-60 хвилин кожне, при співвідношенні картоплі й води 1:3-1:5, а потім проводять бланшування 1-2 хвилини у розчині ізоаскорбінату натрію концентрацією 0,01-0,1 % при температурі 85-98 °C та охолодження з витримуванням у розчині аскорбінової кислоти концентрацією 0,1-10,0 % протягом 1-30 хвилин при температурі 4-24 °C. Method dried semi functionality of potatoes, which involves sorting, sizing, cleaning, inspection, cleaning and refining, cutting, blanching and cooling sulfitization drying to a moisture content of 8%, inspection, dispensing, packaging, storage, wherein which is used as raw potato varieties with starch content of 12-15%, cutting materials prepared spend at 1-1.5 mm thick plate and sent to triple soaking in water at a temperature of 40-80 ° C for 10-60 minutes each, at a ratio potatoes and water 1: 3-1: 5, blanching and then spend 1-2 minutes in a solution of sodium izoaskorbinatu concentration of 0.01-0.1% at a temperature of 85-98 ° C and cooling of aging in a solution of ascorbic acid concentrations of 0, 1-10,0% for 1-30 minutes at 4-24 ° C.
Keywords: сушена картопля; бланшування картоплі; функціональний продукт; кафедра технології консервування